Писанкарство – це не просто мистецтво, а жива традиція, що об’єднує українців усього світу. Відроджуючи та зберігаючи ці знання, ми підтримуємо зв’язок поколінь і передаємо нащадкам духовні та культурні цінності, що сягають тисячоліть.
Студенти факультету початкової освіти на одному із практичних занять на тему «Писанкарство. Техніка дряпанки» з дисципліни «Методика навчання мистецької освітньої галузі» опановували методику виготовлення одного із давніх різновидів оздоблення Великодніх символів – писанки-дряпанки (шкрябанки, скробанки).
Дря́панка, або шкрябанка (від пол. Skrobać – шкрябати) – один з чотирьох основних видів розписаних великодніх яєць, разом з крапанкою, крашанкою та писанкою (інколи писанками називають загалом всі розписані яйця). Кожен із цих видів має свою систему розпису. Дряпанки виготовляють шляхом видряпування (зчісування фарби) візерунку на пофарбованій поверхні яйця голкою або металевим стержнем.
Майстер-клас провела доцент кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі, заслужений працівник культури України Наталія Алексеєва.
Дехто із студентів вперше познайомився із цією давньою технікою, але всі старанно і наполегливо намагалися освоїти її. В результаті кожен учасник майстер-класу навчився техніці дряпання та створенню унікальних орнаментів.
Бережімо Україну, її традиції, духовні надбання народу!