16 вересня – Міжнародний день захисту озонового шару

Надрукувати

  Дату 16 вересня Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародним днем захисту озонового шару. Цей день відзначається з 1995 року з нагоди підписання Монреальського протоколу про речовини, шо руйнують озоновий шар.

  На рівні 10–16 км над земною поверхнею знаходиться озоновий шар – прошарок повітря у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), який поглинає ультрафіолетове випромінювання Сонця, шкідливе для довкілля.

  Однак, під дією хімічних речовин – хлорфторвуглеців, галогенів, що застосовуються у виробництві холодильників, кондиціонерів, аерозолів, миючих засобів, вогнегасників, при хімічному чищенні одягу та виробництві товарів з пінопласту, озоновий шар зменшується та пошкоджується, через що шкідливі ультрафіолетові промені потрапляють в атмосферу Землі. Наслідки руйнування озонового шару для людини надзвичайно загрозливі: рак шкіри, захворювання очей, ураження імунної системи, передчасне старіння шкіри тощо. Окрім того, збільшення кількості озону в нижньому шарі атмосфери через зменшення вмісту озону в стратосфері провокує глобальне потепління і зміну клімату.

  Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар, було підписано низкою країн, занепокоєних руйнуванням захисного озонового шару Землі й готових вживати конкретні кроки для вирішення цього глобального виклику. Протокол є прикладом ефективної співпраці між країнами, наочно підтверджуючи той факт, що глобальні проблеми охорони довкілля можуть вирішуватися спільними зусиллями всіх країн, готових втілювати міжнародні угоди. Виконання країнами вимог Монреальського протоколу сприяє скороченню виробництва та споживання озоноруйнівних речовин, завдяки чому відбувається поступове відновлення озонового шару та пом’якшення наслідків зміни клімату. Завдяки виведенню з ужитку найнебезпечніших речовин, що руйнують озоновий шар, як це передбачено Протоколом, до 2060-2075 рр. озоновий шар має відновитися до рівня 1980 року.

 01

  Наша країна приєдналася до Віденської конвенції у 1986 р., а у 1988 р. ратифікувала Монреальський протокол. За підтримки Всесвітнього екологічного фонду в Україні було реалізовано проект по вилученню із вжитку речовин, що руйнують озоновий шар. У рамках цього проекту найбільші підприємства України отримали обладнання та устаткування, що дозволило вилучити з обігу близько 990 тонн озоноруйнівних речовин. Реалізація проекту та посилення державного регулювання створило передумови для припинення використання галонів та хлорфторвуглеців, які чинять найбільший озоноруйнівний ефект.