ГРАМОТНІСТЬ – ІНДИКАТОР ОСВІЧЕНОСТІ ЛЮДИНИ

Надрукувати

  Щорічно 8 вересня, починаючи з 1966 року, у світі під егідою ООН відзначають Міжнародний день грамотності.

  Мета свята – активізувати зусилля міжнародної спільноти щодо поширення грамотності як інструменту, що допоможе розширити права і можливості усіх людей, побудувати мирне та свідоме суспільство.

  Здавалося б, у сучасному, прогресивному та інноваційному ХХІ столітті проблема неграмотності не мала б бути актуальною. Майже 4 мільярди жителів нашої планети вміють читати й писати. Кількість грамотних людей зростає з кожним роком.

  Однак, боротьба з безграмотністю як і раніше залишається актуальним завданням: більш ніж 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більш ніж 100 мільйонів дітей навіть не відвідують школу.

  Так, з кожним роком ця цифра зменшується, але питання неграмотності населення залишається актуальним.

 2

 

  Науковці стверджують, що в еру сучасних технологій проблема грамотності є дуже актуальною. Адже активне використання техніки призводить до того, що грамотність відходить на другий план, а на перший план виходить зручність. Для того, щоб отримати інформацію іноді ми не зважаємо на якісь розділові знаки чи орфограму на письмі. Виявляється, що зрозуміти один одного можна і без розділових знаків, і з орфографічними помилками. Однак, слід пам’ятати, що грамотність – це одна з головних рис, які характеризують людину набагато більше, ніж це робить одяг або зовнішність (доктор філологічних наук Віктор Мойсієнко).

Грамотність – запорука успіху людини.

Грамотність – це індикатор освіченості людини.

  Міжнародний день грамотності було запроваджено й святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.

  На факультеті початкової освіти 8 вересня студенти І-го та ІІ-го курсів долучилися до святкування дня грамотності й відчули себе справжніми вчителями. Їм необхідно було знайти 23 помилки в учнівському диктанті та перевірити власні знання з української мови. Для майбутніх учителів початкової школи ця робота виявилася цікавою і повчальною!

 

12 

Пропонуємо і вам перевірити свої знання з української мови.

 3

А ще можна пройти тести на грамотність за посиланням:

https://pustunchik.ua/ua/checkyourself/viktoriny/test-na-gramotnist

4

Долучайся!

Адже бути грамотним –круто, модно, престижно!!!