14 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ – ВШАНУВАННЯ МУЖНОСТІ ТА ГЕРОЇЗМУ ЗАХИСНИКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ, СУВЕРЕНІТЕТУ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ

Надрукувати

  День українського добровольця – свято на честь українських добровольців, що відзначається в Україні 14 березня.

  Рішення про його відзначення було прийнято 17 січня 2017 року Постановою Верховної Ради України № 1822-VІІІ «Про встановлення Дня українського добровольця» з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

  Відзначення Дня українського добровольця саме 14 березня обрано не випадково. Саме цього дня 2014 року 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону. Потім до них приєдналися ще тисячі людей, які вирушили на Донбас. Новоствореному батальйону присвоїли ім’я генерала Сергія Кульчицького, який загинув 29 травня 2014 року під час бойових дій у Слов’янську.

  Хоч це свято є новим для національного календаря України, проте явище, якому воно присвячене, споконвіку супроводжує український народ – гуртуватися при спільній загрозі. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорізьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих загонів, які боронили Україну. З нової історії України – легіон Українських січових стрільців, що теж формувався винятково на добровольчих засадах.

  Яскрава національна риса і традиція українського народу – бути небайдужим до свого сьогодення та майбуття, до долі своїх дітей, честі та пам’яті своїх славних дідів та батьків.

 1503