Літературний захід «Леся Українка. Аристократка духу»

Надрукувати

   25 лютого 2021 року весь культурний світ відзначає 150 років з дня народження славетної української поетки-мислительки, перекладача, громадської діячки Лесі Українки. З цієї нагоди на факультеті початкової освіти (21, 22 гр. (ОП Початкова освіта. Психологія; ОП Початкова освіта. Дошкільна освіта)) професор кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Людмила Новаківська провела літературний захід «Леся Українка. Аристократка духу».

   Студенти здійснили цікаву інтелектуальну подорож крізь роки життя мисткині, переглянувши телепередачу «Не така, як усі» з циклу «Історична правда з Вахтангом Кіпіані». Своє бачення висловили дослідники творчості Лесі Українки: доктор філологічних наук Валерій Корнійчук, кандидати філологічних наук Олександра Вісич, Олена Маланій, Ірина Старовойт, Сергій Романов, завідувачка музею Лесі Українки в Києві Ірина Щукіна, завідувачка музею СНУ ім. Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук.  Використовуючи біографічні матеріали, листування поетеси, спогади сучасників, вони допомогли студентам наново відкрити геніальну поетесу, зрозуміти, наскільки вона глибока й недосяжна, відчути, що до неї можна йти все життя.

   Лекція з курсу Wise Cow «Українська література в іменах» «Леся Українка»  Євгенія Стасіневича,  молодого українського літературного критика, літературознавця показала нестандартне розуміння творчості поетеси. Є. Стасіневич дає власні відповіді на запитання: на яке тлумачення пристати, яких критичних берегів триматися, у який спосіб учитуватися в зазвичай вибагливо збудовані драми Лесі Українки; що приймати за основу, а що – за надінтерпретацію; ким Леся Українка була і ким не була в житті і в своїй інтенсивній літературній діяльності?

002

   Насамкінець студенти переглянули кліп, знятий молодими акторами Львівського театру імені Лесі Українки на пісню «Тихо» («Якщо прийде журба…»). Вірш Лесі Українки набув нових барв і став по-справжньому живим. Саме в цьому тексті поетеса зуміла сказати те, про що ми в метушні життя так часто забуваємо – спокійне серце. 

06

   «Почитаемая, но не читаемая», – говорила Леся про себе. Сьогодні це вже не назвеш справедливим, водночас і не скажеш, що Леся Українка належить до добре прочитаних авторів. Тому важливо знати про неї все більше й більше, читати й перечитувати.

000